PIF Tech Talk : (1) Waarom isoleren we eigenlijk?

Waarom isoleren we eigenlijk?
Vraag aan een willekeurige voorbijganger waarom je zou isoleren? Het meest gegeven antwoord zal zijn: “Om te besparen op stookkosten”. Met de huidige gasprijzen is isoleren inderdaad de makkelijkste manier om op je stookkosten te besparen. Maar waarom eigenlijk?
Warmte is een vorm van energie die zich volgens natuurkundige wetten gedraagt, deze zijn vastgelegd in de thermodynamica oftewel warmteleer. Gelukkig kunnen we de meeste wetten vergeten, maar voor isoleren zijn er twee belangrijke wetten:

  • Thermisch evenwicht.
    Objecten van verschillende temperaturen wisselen warmte met elkaar uit totdat deze dezelfde temperatuur hebben.
  • Warmte stroomt van nature van warm naar koud en nooit spontaan andersom.
    Dit betekent dat de warmte zich altijd zal verplaatsen van een warme ruimte naar een koude ruimte. De kou komt dus niet binnen maar de warmte gaat naar buiten. 

Met ander woorden: wanneer het binnen 20 graden is en buiten is het -10 graden, dan zal er warmte van binnen naar buiten gaan om thermisch evenwicht te bereiken. We isoleren dus om te voorkomen dat de warmte naar de koude omgeving stroomt en er geen thermisch evenwicht ontstaat. Hierdoor zal het binnen minder afkoelen waardoor je minder hoeft te stoken in de winter. Maar werkt dit dan ook andersom? Jazeker. Wanneer het buiten warmer is dan binnen zal het dus andersom gaan en wil de warmte van buiten naar binnen toe. Isoleren werkt dus niet alleen in de winter maar ook in de zomer. Wel zo prettig met de huidige zomerse temperaturen!