PIF Tech Talk: (2) Belang van kierdichting

In PIF Tech Talk lichten we telkens een technische term of toepassing met betrekking tot isoleren uit. Dit keer:

Het belang van kierdichting bij isoleren
Bij het aanbrengen van extra isolatiemaatregelen onder vloer of dak is aandacht voor goede kierdichting minstens zo belangrijk als de keuze voor de juiste isolatie met bijbehorende isolatiewaarde. Kieren laten warmte ongecontroleerd en in grote hoeveelheden naar buiten ontsnappen. Een vuistregel is dat een kier van 1 mm breed en 1 meter lang de werking van maar liefst circa 6 vierkante meter isolatie opheft! Hier gaat dus veel energie verloren. Hoe kan dit worden voorkomen?

Bij montage van de isolatie is het zeer belangrijk dat deze goed aansluit langs muren, balken, leidingwerk, kabeldoorvoeren etc. Naast de juiste mechanische bevestiging middels schijven of pluggen, is luchtdichte tape hiervoor een noodzakelijke aanvulling. Bij installaties waar leidingen of buizen van hoge temperatuur lopen (95 graden of hoger) zorgt u voor een afstand van circa 10 cm tot deze hoog-temperatuur oppervlakken. Werk de isolatie ook hier kierdicht af zodat warme lucht niet tussen de isolatie en het geïsoleerde oppervlak kan komen. Zo haalt u maximaal rendement uit uw eigen werkzaamheden als isolatie specialist en de investering van uw klant. Een bijkomend voordeel van goede kierdichting is geluidsreductie. Een vermindering van omgevingsgeluid draagt, net zoals warmte-isolatie, bij aan het wooncomfort.

Heeft een technische vraag mbt isoleren? Stuur uw vraag naar verkoop@pifisolatie.nl en onze adviseurs komen er op terug.